Een tien voor de tanden van je kind

1. Poets als ouder de tanden van je kind vanaf het eerste tandje tot je kind negen jaar is (napoetsen).

2. Poets 2x per dag, 's morgens na het ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan.

3. Trek tenminste 2 minuten uit voor een goede poetsbeurt.

4. Poets niet eerder dan een half uur na het eten en minimaal een uur na het eten of drinken van een zuur product (o.a. frisdrank, vruchtensap, druiven, appels, appelstroop, jam, zure snoepjes, yoghurt). Dan is het zuur in de mond verdwenen en het glazuur hersteld. Poets nooit voordat je gaat eten, want dan kan het eten direct in je tandglazuur doordringen.

5. Moet je toch eerder poetsen, omdat ze naar school moeten of naar bed: laat dan de mond goed met water of melk spoelen. Of laat ze gelijk vijf minuten kauwen op suikervrije kaugom (xylitol), dan daalt de zuurgraad ook en herstelt het glazuur zich eerder.

6. Poets altijd met een fluoridetandpasta, hierdoor worden de tanden sterker. Een klein beetje tandpasta is al voldoende. Kies voor een niet te zoete kindertandpasta voor kinderen die nog niet de tandpasta kunnen uitspugen (bijvoorbeeld Elmex of Jip en Janneke van de Hema). Dat maakt de overgang naar de gewone tandpasta makkelijker. Zodra ze wel de tandpasta kunnen uitspugen stap dan over op een gewone tandpasta, want daar worden hun tanden sterker van.

7. Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en zachte haren. Koop een nieuwe borstel als de haren uit elkaar gaan staan. Voor de allerkleinsten is er een zachte vingertandenborstel, die je als ouder op je vinger schuift.

8. Poets zachtjes heen en weer. Plaats de tandenborstel schuin op de overgang van tanden naar tandvlees. Zorg voor een vaste volgorde. Poets eerst het bovengebit (buiten, binnen, bovenop), dan het ondergebit (buiten, binnen, bovenop). Duw niet te hard op de tandenborstel en vergeet het tandvlees niet, want daar zitten de bacteriën het liefst!

9. Maak het leuk voor jezelf en je kind. Zing het Poetsliedje en als het echt niet lukt, probeer dan eens je kind te poetsen tijdens het kijken van het Poetsliedje op de computer (met 2 bekertjes, één met water voor spoelen, één om in uit te spugen). Het poetsliedje duurt bijna één minuut. Twee keer luisteren en de tijd zit er op voor het poetsen. Als je kind ontspannen is poetst het veel gemakkelijker.

10. We moeten poetsen, omdat we eten. Onze tanden en kiezen kunnen zeven eetmomenten op een dag aan. Dus naast de drie maaltijden nog maximaal 4 tussendoortjes. Zorg dat limonade en iets lekkers samenvallen, dan scheelt dat weer een eetmoment.


* Geef je kind drinken uit een beker i.p.v. tuitbeker of flesje, zodra dit mogelijk is, dit voorkomt langdurig contact met de tanden en daarmee tandbederf.
* Geef je kind na het tandenpoetsen geen melk of limonade. Zelfs borstvoeding na het tandenpoetsen kan tandbederf veroorzaken (weet wat je doet, want bij gaatjes wordt er geboord, aldus de ervaring van Liekie met de jongste).
* Neem je kind vanaf 2 jaar mee naar de tandarts, zodat je kind kan wennen. Kinderen kunnen ook naar de jeugdtandzorg.